Образование в Австралия - Работа в Австралия
Вторник, 25-10-2016, 11:28

Образование в Австралия

Работа и обучение в Австралия 


Австралия

Работа в Австралия

Работа и работна виза в Австралия

Австралия е просперираща и развита по западен образец страна, тринадесетата по големина икономика в света, с брутен вътрешен продукт на глава от населението малко по-висок от този на Великобритания, Франция и Германия. Общия стандарт на живот е висок и страната има отлична здравна система, обществено образование и законност, защитаваща гражданските права и свободи.

Много емигранти от България се възползват от отличните условия за работа и заплащане в Австралия, както и от добре развитата й система за социални помощи. Трудът е законно регулиран и в полза на работника така, че нелегалният труд се избягва като явление. Емигрантите без право на работа трудно могат да намерят такава, тъй като самия пазар на работодателите се въздържа от злоупотребата с нелегалния труд и такива работници рядко се наемат.

Австралия е мултикултурна, многонационална и икономически стабилна страна и за разлика от останалите англо-саксонски държави, които през изминалите години преминаха през икономическа криза, работещият в Австралия е по-сигурен и спокоен за своята работа и професионално развитие.

Наемане на работа и заплати в Австралия

Като повечето развити държави, Австралия не прави изключение в стремежа си да държи под контрол и то в полза на работника, пазарът на труд. Работното време, отпуските, заплатите, болничните са законово установени и за много индустрии има минимален праг на заплащане.

За да стигнете този етап като потенциален работник в Австралия е необходимо да познавате добре правото си на работа в страната.

Регистрация в агенция за работа

За да ви извикат на интервю е добре да започнете търсенето на работа чрез агенция. Част от агенциите са държавно субсидирани през системата Job Network, която ви регистрира като работник в обширна база данни, съобразно вашата квалификация. В офисите на много агенции се предлагат някои безплатни услуги за безработни, като използването на интернет, факс, телефон или ксерокс. Ако сте висококвалифициран, можете да се ориентирате към някоя от по-тясно специализираните агенции.

Хората, минали по този път в търсенето на работа в Австралия го смятат за ниско ефективен, тъй като агенциите не са много старателни да ви препоръчат на работодател при наличие на подходяща оферта за работа.

Търсене на работа в Австралия

Подобно на България, популярен метод да намерите работа е чрез сайтове за обяви, но за разлика от тук, един от предпочитаните методи за връзка е по телефона. За да получат информация за вашия опит и квалификация, на работодателите не им е необходимо вашето св пратено по мейл, или поне този начин на комуникация не е много популярен. Трябва да регистрирате своето портфолио или си-ви в общата система за работа Centrelink, при което получавате уникален номер, който предоставяте при поискване от потенциалния работодател.

Всичко това е важно, но зависи от едно – имате ли право да работите в Австралия?

За да започнете работа в Австралия, трябва да влезете в страната с право на легална работа и съответната виза.Най-лесният, бърз, удобен и изгоден вариант, с най-ниски първоначални разходи и неограничени възможности впоследствие, е да получите студентска виза. Научете повече за тази виза в нашия сайт.

Студентската виза няма ограничения за продължителността на престоя ви в Австралия, удължава се без ограничение, дава ви пълно право за влизане и излизане от страната. Тя ви дава право да работите легално (от 20 до 40 часа седмично), да се обучавате паралелно и да получите работна виза. С нея можете да регистрирате фирма, да получавате доходи и едно от най-големите и предимства – тя легализира и влизането и работата на близките ви в Австралия.

Работна виза – Австралия

Да получите работна или трудова виза за Австралия не е лесна задача. Работна виза – Австралия се дава на високо квалифицирани специалисти, от които бизнесът има необходимост. Програмисти, дизайнери, квалифициран медицински персонал - лекари, сестри, зъболекари, лаборанти и други, специално посочени в списък за търсените специалности - Skilled Occupation List (SOL) имат голям шанс да получат работна виза. Списъкът се променя периодично, и в следствие на икономическата криза от 2009-та, някои от търсените специалисти са премахнати.

По-малко рисков опит да получите такава виза е като кандидатствате дистанционно -ако конкретна фирма има нужда от специалист, когото е готова да си достави от другия край на света, може да ви предложи трудова виза. Най-често, ако сте отличен хирург или висококвалифициран специалист, ще получите времена работна виза за Австралия (457) и трудов договор за една или две години. Друга причина да ви изберат е ако сте съгласни да работите непривлекателна работа, за която не могат да се намерят желаещи австралийци.

Ако кандидатствате за жителство в Австралия, вашата стойност за страната като емигрант ще бъде оценена с точкова система. Кандидатите за виза събират точки в зависимост от своята възраст, езикови познания, умения и образование. Друг критерии е готовността на емигранта да е мобилен, тъй като търсенето на работници за селските райони (Австралийските outbacks) е с трайно висока тенденция.

Ако търсенето ви на работа в Австралия е успешно и вашия работодател е доволен от вас, той ще ви предостави (при поискване) писмо с което да кандидатствате за постоянно жителство в Австралия. Процедурата при тези обстоятелства не е сложна и постоянното ви жителство може да е факт за половин година. Постоянното жителство ви дава право да мигрирате вътре в страната, съобразно предпочитанията си.
Австралия   |    Университети в Австралия   |   Australian certificates of education
......